Pravé zimní podmínky přivítaly účastníky 37. ročníku Mezinárodní Krušnohorské třicítky

15.01.2017 20:00

37. ročník Mezinárodní Krušnohorské třicítky proběhl v neděli 15. ledna 2017 opět za vpravdě zimních podmínek. Celý den sněžilo, místy i hustě, což opět pořadatelům i závodníkům ztížilo přípravu tratí a příjezd na sportoviště. Přesto, že byl závodní okruh projet od 4 hodin ráno několikrát, nárazový vítr se během ranních hodin postaral o zavátí stop, které pak musely být těsně před startem závodu projety skútrem se stopovačem.

Závodní den zahájili nejmladší lyžaři kvalifikací supersprintu klasickou technikou. Závodníci kategorií nejmladšího, mladšího a staršího žactva nejprve absolvovali kvalifikační jízdy intervalovými starty, z nichž vzešly čtveřice závodníků pro malé a velké finále.

Po skončení kvalifikace sprintu se v 11,30 vydalo na závodní patnáctikilometrový okruh celkem 60 závodníků do hlavního závodu mužů na 30 km, hlavního závodu žen na 15 km, a dále pak do rámcových závodů mužů na 15 km a žen na 30 km. Závodníci tradičně odstartovali výběhem do Lounské louky a po projetí prostorem startu a cíle se vydali na závodní okruh. Ti nejrychlejší pak po cca 40 minutách projeli stadionem do druhého kola 30 km trati. Startující závodu na 15 km se po absolvování prvního kola dostali do cíle, kde na ně čekalo bohaté občerstvení.

Vítězem rámcového závodu na 15 km se stal Jiří Zmítko časem 59:07, 2. byl Jan Brda a na 3. místě se umístil Jakub Doležal, odchovanec domácí Lokomotivy Teplice, nyní atlet AK Bílina. Rámcového závodu žen na 30 km se zúčastnily dvě účastnice, úspěšnější byla Alena Bauerová (Žižkovský tygři), která závod absolvovala v čase 2:00:24, druhá Alena Skořepová (Sokol Senohraby) bala jen o 29 s pomalejší.

Mezi ženami v hlavním závodě na 15 km zvítězila Markéta Vávrová (Rolníci TJ ČZU Praha) časem 1:00:29 , 2. byla Bianchin Silvi (TSV'92 Freiberg) a 3. domácí Agáta Vaňková.

    Hlavní závod na 30 km mužů vyhrál stejně jako včera Jan Ferdinand Polášek v čase 1:30:07 a zajistil si tím i zisk prémie za nejlepší umístění v součtu obou víkendových hlavních závodů, 2. místo obsadil Kamil Myšík a 3. byl Vít Řehák.

    Zatímco dospělí závodníci se prali s náročnou tratí, žactvo bojovalo ve finálových rozjížďkách supersprintu. Vítězové jednotlivých kategorií i další na stupních vítězů si odnesli drobné ceny a vkusné diplomy. Kompletní výsledky všech sobotních i nedělních závodů jsou přiloženy.

    Letošní ročník Krušnohorské třicítky se opět po delší době uskutečnil za výborných sněhových podmínek, bohužel za trochu bouřlivého počasí. Přinesl několik novinek, zejména rozšířený program žákovských závodů, ale i novinky v podobě dlouhého závodu pro ženy a propagačního závodu FAT BIKE. Doufejme, že tato a další novinky přilákají v příštích ročnících další závodníky, hobíky i širokou veřejnost.